Home Register FAQ
 e-cigSerbia Forum
Vi imate novu PP! Kliknite ovde kako bi pročitali!
Ako ste ovde prvi put, obavezno pogledajte odgovore na često postavljana pitanja. Morate biti član foruma da bi mogli učestvovati u diskusijama.
Za registraciju kliknite ovde, unesite potrebne podatke i za par minuta bićete član foruma. Za pregledanje poruka, izaberite forum sa liste ispod.

Idi nazad   e-cigSerbia Forum > Tečnosti za elektronske cigarete > Uradi sam > Ostalo
Zaboravljena šifra? Registracija

Odgovorite na temu

Alati za teme Način prikaza
Staro 31-01-2017, 20:38   #1
2iggy
Senior

2iggy's avatar

Registrovan: Feb 2014
E-cig: Akumulator od Fergusona, direktno na plus i minus
Pohvala: 1,491
Pohvaljen: 699
Nivo reputacije: 160
2iggy je za svaku pohvalu2iggy je za svaku pohvalu2iggy je za svaku pohvalu2iggy je za svaku pohvalu2iggy je za svaku pohvalu2iggy je za svaku pohvalu2iggy je za svaku pohvalu2iggy je za svaku pohvalu2iggy je za svaku pohvalu2iggy je za svaku pohvalu2iggy je za svaku pohvalu
Uobičajeno Rok trajanja tecnosti!

Mozete li ovako ukratko da kazete, da li su rokovi trajanja aroma, gotovih tecnosti, nikotina, i baza generalno previse bitni? (naravno to ne vazi za tecnosti koje su 2 i vise godina van roka)
Dobio sam vremenom razne informacije kako je bitno, kako nije bitno, kako ovo kako ono... i sad nesto lupam mozak i nisam ni na tamo ni na ovamo
A imam dve stotke u frizideru od septembra prosle godine kao neku zalihu sta znam, pa velim da se raspitam kako valja a i koristice ljudima ovde koji traze upravo te informacije.

Hvala unapred

2iggy nije na Forumu   Odgovorite sa citatom top
Staro 31-01-2017, 21:13   #2
ljudva
Veteran

ljudva's avatar

Registrovan: Nov 2012
Godine: 51
Pohvala: 1,763
Pohvaljen: 1,306
Nivo reputacije: 239
ljudva ima reputacijuljudva ima reputacijuljudva ima reputacijuljudva ima reputacijuljudva ima reputacijuljudva ima reputacijuljudva ima reputacijuljudva ima reputacijuljudva ima reputacijuljudva ima reputacijuljudva ima reputaciju
Uobičajeno Re: Rok trajanja tecnosti!

Hm, mislim da vec postoji slicna tema.Veoma sam oprezan sto se tice tih rokova upotrebe u svakom smislu, ne samo za ecig.Ali...za baze i tecnosti su toliko razlicita misljenja u vezi rokova da vise pojma nemam.Oslanjam se na culo ukusa i mirisa.Sve drzim u ladlici na sobnoj temperaturi i nikada nista nije mutiralo.Recimo, nikotinska baza sa Kipra ima rok trajanja i vise od 3 godine (tako naznaceno na boci), Inawera obicno jedna godina, a ima dosta proizvodjaca koji uopste ne oznace rok upotrebe, tako da...
ljudva nije na Forumu   Odgovorite sa citatom top
Staro 31-01-2017, 21:19   #3
2iggy
Senior

2iggy's avatar

E-cig: Akumulator od Fergusona, direktno na plus i minus
Pohvala: 1,491
Pohvaljen: 699
Nivo reputacije: 160
2iggy je za svaku pohvalu2iggy je za svaku pohvalu2iggy je za svaku pohvalu2iggy je za svaku pohvalu2iggy je za svaku pohvalu2iggy je za svaku pohvalu2iggy je za svaku pohvalu2iggy je za svaku pohvalu2iggy je za svaku pohvalu2iggy je za svaku pohvalu2iggy je za svaku pohvalu

Upravo iz tih razloga sam i napravio temu... takodje imam nikotin sa kipra, niti mi je boja mutirala niti bilo sta... apsolutno sve ok. Imam nesto malo scamel arome sa isteklim rokom, ali isto miris sve ok, nista nenormalno. Vidim da su misljenja podeljena.
Od nekih ljudi sto imaju veze sa nekom tamo hemijom sam pa saznao da rok upotrebe bas i nije relevantan vec da je vise zbog postovanja zakonskih regulativa.
E sad kome verovati to je pitanje vel'ko. Meni su recimo pg,vg, i nikotin u frizideru, a arome su mi u komodici jednoj na sobnoj temperaturi.

2iggy nije na Forumu   Odgovorite sa citatom top
Staro 31-01-2017, 21:25   #4
gojkov
Veteran

Registrovan: Dec 2013
Godine: 57
E-cig: nemesisi,subtankmini sa r
Pohvala: 3,695
Pohvaljen: 1,061
Nivo reputacije: 240
gojkov ima reputacijugojkov ima reputacijugojkov ima reputacijugojkov ima reputacijugojkov ima reputacijugojkov ima reputacijugojkov ima reputacijugojkov ima reputacijugojkov ima reputacijugojkov ima reputacijugojkov ima reputaciju

Da li je negde kolega finder rekao da nikotinska baza u frizu moze i 7 godina...
gojkov nije na Forumu   Odgovorite sa citatom top
Staro 31-01-2017, 21:30   #5
drap
Veteran

drap's avatar

Registrovan: Jul 2015
E-cig: Lots of fucking leaking sh*t
Pohvala: 163
Pohvaljen: 420
Nivo reputacije: 130
drap ima čime da se ponosidrap ima čime da se ponosidrap ima čime da se ponosidrap ima čime da se ponosidrap ima čime da se ponosidrap ima čime da se ponosidrap ima čime da se ponosidrap ima čime da se ponosidrap ima čime da se ponosidrap ima čime da se ponosidrap ima čime da se ponosi

Nazalost mnoge stvari u ovoj oblasti nisu dovoljno istrazene, ili nisu istrazene od dovoljno pouzdanih i relevantnih strana. Zato mnogo toga zavisi od licnog iskustva i misljenja i stava, pa stoga i ovakve nedoumice.

Mozemo samo napisati sta svako od nas misli da je najverovatnije i najrazumnije, ali nista od toga nece biti bas 101% sigurno i tacno.

Dakle, treba prvo razumeti da se rokovi trajanja uglavnom stavljaju zbog zakonskih obaveza i propisa. To je jedna gotovo sigrurna cinjenica. Kao i kod hrane, neke namirnice mogu slobodno da se koriste i dugo nakon isteka oznacenog roka, neke malo nakon isteka, iako su izgubile svezinu i najbolje osobine...a neke jeste zaista opasno koristiti !

Iskustva nam govore da:
  • Osnovne komponente VG i PG prakticno imaju neograniceni rok upotrebe. U sustini su to alkoholi, a znamo da alkohol nema ogranicenje trajanja.
  • Nikotin s vremenom oksidira, kako god da je skladisten. Oksidacije menje njegovu boju, mozda i miris, mozda i jacinu. Ali i dalje ostaje nikotin, koliko znam, ne moze da se "pokvari". Glavni neprijatelj nikotina su suncevi zraci, u velikoj meri i svaka toplota.
  • Arome i gotove tecnosti...e to je najvece pitanje. Prosto zato sto u sadrze jako mnogo komponenti. Moze 10 da ih bude trajno, a jedna ne. Ili suprotno. Ne znamo.Tako da kod aroma i tecnosti treba maksimalno upotrebiti sopstvenu procenu i zdrav razum. Uglavnom, ako su njihov miris i/ili struktura izmenjenji na bilo koji nacin, ne treba ih koristiti. Ali to moze da se desi u jednom slucaju relativno brzo nakon isteka naznacenog roka trajanja, ali u drugom slucaju godinama nakon toga.

Po mom licnom dosadasnjem iskusktvu, sasvim je razumno nastaviti koristiti arome i tecnosti nekoliko meseci i nakon isteka roka, uz neophodnu opreznost naravno.

Sve je to jedna prilicno "siva oblast" Zato je na primer je, ako se ne varam po propisima Evropske Unije, definicija roka trajanja jos davno promenjena. Nekda je na prehrambenim proizvodima jasno pisalo "koristiti do", dok se sada pise "najbolje koristiti do". Cime se jasno implicira da ce ta hrana promeniti neke karakteristike nakon roka, ali je i dalje upotrebljiva.

drap nije na Forumu   Odgovorite sa citatom top
Staro 01-02-2017, 08:17   #6
jokjuar
Veteran

jokjuar's avatar

Registrovan: Feb 2013
E-cig: VTC mini, ProvariS, Sx Mi
Pohvala: 4,603
Pohvaljen: 4,625
Nivo reputacije: 779
jokjuar ima reputacijujokjuar ima reputacijujokjuar ima reputacijujokjuar ima reputacijujokjuar ima reputacijujokjuar ima reputacijujokjuar ima reputacijujokjuar ima reputacijujokjuar ima reputacijujokjuar ima reputacijujokjuar ima reputaciju

Dovoljna je jedna loša komponenta da upropasti ceo rezultat miksa. Ako nešto miriše drugačije nego ranije, bacam. Ako se promeni boja ili pojavi masna naslaga na aromi, GTFO.

Ranije sam pravio po pola litra tečnosti, sada 100, maksimum 200 ml, kad priđe kraju, nova tura. Staklo za baze, staklo za miks. Presipam u plastiku 10 ml kada nosim sa sobom i planiram da ostanem negde duže pa da dodam u tank.

Ne znam kakav je sastav plastičnih bočica koje koristim, ali kontam da mogu da reaguju sa nikotinom ili nekom aromom, pogotovo voćnom. Zato one tečnosti koje redovno koristim držim u staklenim bočicama sa pipetom 10-30 ml.

Sent from daljnski, using thumbs.

HVALA G O M I L E T I N A!!!
jokjuar nije na Forumu   Odgovorite sa citatom top
Zahvalili :
Staro 01-02-2017, 11:27   #7
Goran_M.
Senior

Goran_M.'s avatar

Registrovan: Mar 2015
Pohvala: 389
Pohvaljen: 1,815
Nivo reputacije: 266
Goran_M. ima reputacijuGoran_M. ima reputacijuGoran_M. ima reputacijuGoran_M. ima reputacijuGoran_M. ima reputacijuGoran_M. ima reputacijuGoran_M. ima reputacijuGoran_M. ima reputacijuGoran_M. ima reputacijuGoran_M. ima reputacijuGoran_M. ima reputaciju

U frižideru imam ovu aromu:

Istekao rok u 10 mj. 2015.
Ne čuje se ništa čudno. Miris isti k'o i kad je kupljena.
Probao nedavno 10ak ml.... Evo još sam živ. Ostalo za još 30ak ml. tekućine. Iako izgleda u redu, nemam je namjeru više isprobavat tako da sad ide u vječna lovišta..

20.12.2012
Uwell Crown -> Merlin RTA, Geekvape Aegis Solo -> Merlin RTA
Goran_M. nije na Forumu   Odgovorite sa citatom top
Zahvalili :
Staro 01-02-2017, 11:54   #8
chikavili
Veteran

chikavili's avatar

Registrovan: Apr 2012
Godine: 52
Pohvala: 2,179
Pohvaljen: 3,267
Nivo reputacije: 529
chikavili ima reputacijuchikavili ima reputacijuchikavili ima reputacijuchikavili ima reputacijuchikavili ima reputacijuchikavili ima reputacijuchikavili ima reputacijuchikavili ima reputacijuchikavili ima reputacijuchikavili ima reputacijuchikavili ima reputaciju

U principu podrzavam ovo sto je napisao @drap
Baze ako stoje na hladnom i mracnom, mogu da stoje jako dugo. Jedino sto mozda moze nikotin vremenom da oslabi.

Arome i gotove tecnosti koristim dokle god ne osetim da se ukus/miris menja. Neke arome sam koristio i godinu dana nakon isteka roka.

"Talk sense to a fool and he calls you foolish."
chikavili nije na Forumu   Odgovorite sa citatom top
Zahvalili :
Staro 01-02-2017, 12:00   #9
Zvukoljub
Senior

Zvukoljub's avatar

Registrovan: Jun 2012
Godine: 49
E-cig: Kraftшerk
Pohvala: 924
Pohvaljen: 602
Nivo reputacije: 142
Zvukoljub je za svaku pohvaluZvukoljub je za svaku pohvaluZvukoljub je za svaku pohvaluZvukoljub je za svaku pohvaluZvukoljub je za svaku pohvaluZvukoljub je za svaku pohvaluZvukoljub je za svaku pohvaluZvukoljub je za svaku pohvaluZvukoljub je za svaku pohvaluZvukoljub je za svaku pohvaluZvukoljub je za svaku pohvalu

Nedavno sam potrošio 30 ml Scamela smućkanog u martu 2015. i, što kaže Goran, još sam živ. Vizuelno nije bilo promena na tečnosti, a miris iz bočice i aroma tokom parenja su bili malo slabiji. Ipak, ne preporučujem, odnosno uradio sam to na sopstvenu odgovornost.

koliko ušiju - toliko kanala
Zvukoljub nije na Forumu   Odgovorite sa citatom top
Zahvalili :
Staro 01-02-2017, 16:47   #10
placebo
Veteran

placebo's avatar

Registrovan: Sep 2015
Pohvala: 455
Pohvaljen: 805
Nivo reputacije: 172
placebo je za svaku pohvaluplacebo je za svaku pohvaluplacebo je za svaku pohvaluplacebo je za svaku pohvaluplacebo je za svaku pohvaluplacebo je za svaku pohvaluplacebo je za svaku pohvaluplacebo je za svaku pohvaluplacebo je za svaku pohvaluplacebo je za svaku pohvaluplacebo je za svaku pohvalu

Citao sa TPA post, u kom kazu da arome ne mogu da se pokvare, u smislu da budu stetne, ali da mogu da promene ukus.
Ako se cuvaju na mracnom mestu i temperaturi ispod 25 stepeni, mogu da ostanu dobre do dve godine posle isteka roka.

But suddenly I viddied that thinking was for the gloopy ones and that the oomny ones use, like, inspiration and what Bog sends.
placebo nije na Forumu   Odgovorite sa citatom top
Staro 01-02-2017, 17:07   #11
raw2sienna
Veteran

raw2sienna's avatar

Registrovan: Oct 2013
Pohvala: 2,644
Pohvaljen: 3,380
Nivo reputacije: 455
raw2sienna ima reputacijuraw2sienna ima reputacijuraw2sienna ima reputacijuraw2sienna ima reputacijuraw2sienna ima reputacijuraw2sienna ima reputacijuraw2sienna ima reputacijuraw2sienna ima reputacijuraw2sienna ima reputacijuraw2sienna ima reputacijuraw2sienna ima reputaciju

Meni se pokvarila jedino TPA Cherry i Inawera neki Coffe ili Capuccino - dobio od kolege i posle isteka roka nešto čudno miriše...
Ne čuvam ništa u freezu - samo u garaži gdej uvjek malo hladnije....

raw2sienna nije na Forumu   Odgovorite sa citatom top
Staro 01-02-2017, 18:28   #12
zunomiljan
Veteran

zunomiljan's avatar

Registrovan: Jan 2014
Pohvala: 634
Pohvaljen: 736
Nivo reputacije: 175
zunomiljan je za svaku pohvaluzunomiljan je za svaku pohvaluzunomiljan je za svaku pohvaluzunomiljan je za svaku pohvaluzunomiljan je za svaku pohvaluzunomiljan je za svaku pohvaluzunomiljan je za svaku pohvaluzunomiljan je za svaku pohvaluzunomiljan je za svaku pohvaluzunomiljan je za svaku pohvaluzunomiljan je za svaku pohvalu

kum prodaje med. mora da stavi rok trajanja na etiketu. A svi znamo da je to nekvarljiva roba(pod uslovom da jeste med). samo pratiti da li je promenjen miris-ukus i voziiiii

Nema potpisa, kriza, i na tome stedim
zunomiljan nije na Forumu   Odgovorite sa citatom top
Staro 04-02-2017, 18:35   #13
ZimicM
Senior

Registrovan: Jan 2015
Pohvala: 126
Pohvaljen: 366
Nivo reputacije: 104
ZimicM ima čime da se ponosiZimicM ima čime da se ponosiZimicM ima čime da se ponosiZimicM ima čime da se ponosiZimicM ima čime da se ponosiZimicM ima čime da se ponosiZimicM ima čime da se ponosiZimicM ima čime da se ponosiZimicM ima čime da se ponosiZimicM ima čime da se ponosiZimicM ima čime da se ponosi

Kad smo kod roka trajanja meda.
ZimicM nije na Forumu   Odgovorite sa citatom top
Staro 05-02-2017, 15:08   #14
shomy_ksh
Moderator

shomy_ksh's avatar

E-cig: VTCmini & kfl+
Pohvala: 1,502
Pohvaljen: 2,567
Nivo reputacije: 466
shomy_ksh ima reputacijushomy_ksh ima reputacijushomy_ksh ima reputacijushomy_ksh ima reputacijushomy_ksh ima reputacijushomy_ksh ima reputacijushomy_ksh ima reputacijushomy_ksh ima reputacijushomy_ksh ima reputacijushomy_ksh ima reputacijushomy_ksh ima reputaciju

Kad smo kod meda, priodni med - cist med, kristalise. Po prodavnicama je 80% laznog meda tj obogacen seceernim sirupom

shomy_ksh nije na Forumu   Odgovorite sa citatom top
Staro 05-02-2017, 16:43   #15
dragon
Veteran

dragon's avatar

Registrovan: Jan 2016
Pohvala: 2,112
Pohvaljen: 2,678
Nivo reputacije: 395
dragon ima reputacijudragon ima reputacijudragon ima reputacijudragon ima reputacijudragon ima reputacijudragon ima reputacijudragon ima reputacijudragon ima reputacijudragon ima reputacijudragon ima reputacijudragon ima reputaciju

koliko se ja razumem tecnosti mogu veoma dugo da traju, znaci nece se pokvariti, jedino se promeni aroma [mozda i bude bolja] ja verujem da postoji rok trajanja zbog nikotina, nikotin slabi kada dugo stoji, ali to nije neka prevelike razlika da bih mi osetili, parite bezbedno
dragon nije na Forumu   Odgovorite sa citatom top
Odgovorite na temu

e-cigSerbia Forum > Tečnosti za elektronske cigarete > Uradi sam > Ostalo

Pošalji link

Alati za teme
Način prikaza

Pravila pisanja
Vi ne možete pisati nove teme
Vi ne možete pisati replike
Vi ne možete prikačiti fajlove
Vi ne možete menjati vaše postove

BB kod je On
Smajliji su On
[IMG] kod je On
HTML kod je Off

Pređi na

Vremenska zona je GMT +1. Trenutno je 16:40 sati.