|
|
Alati za teme | Način prikaza |
23-07-2023, 00:55 | #1 |
Aktivan član
Registrovan: Mar 2017
Pohvala: 46
Pohvaljen: 12
Nivo reputacije: 30 |
18650 baterija (bezbednost, amperaža) za Innokin Coolfire Z80?
Zdravo,
Planiram da kupim Innokin Coolfire Z80 + Zenith II Kit i trebalo bi takođe da nabavim 18650 bateriju. Nemam nikakvo iskustvo sa baterijama i moja glavna briga jeste bezbednost kao i kvalitet baterije. Video sam da se u našim prodavnicama prodaje ova baterija koja je malo skuplja od ostalih pa računam da je malo bolja: Samsung INR18650 30Q 3000mAh 20A Li-ion Da li je to dobar izbor? Računam da je "Samsung" + pošto je malo skuplja da bi trebalo da je ok? Takođe, vidim da je kapacitet većine tih baterija oko 3000mAh ali da im je jačina struje (amperaža) različita: neke su 10A, neke 20A a neke 25A. Da li je konkretno za Innokin Coolfire Z80 bolja baterija sa manjom ili većom amperažom? |
23-07-2023, 12:07 | #2 |
Veteran
Registrovan: Dec 2013
Godine: 52
Pohvala: 539
Pohvaljen: 1,374
Nivo reputacije: 276 |
Re: 18650 baterija (bezbednost, amperaža) za Innokin Coolfire Z80?
Za ovih 10-tak godina nisam uočio prednosti Samsung baterija u odnosu na ostale brendove. Cena nikad nije merodavna, kako te ko ošiša... Inače Samsung INR18650 30Q 3000mAh se samo tu gde si video reklamira kao baterija od 20A (u naslovu). Istina je da je ta baterija deklarisana na 15A struje kontinualnog pražnjenja, što dalje u tekstu i piše malim slovima, ali staviti u naslov 20A je obmana potrošača.
Kapacitet baterije je poželjno birati što veći, a uvek je poželjno imati više od 1 baterije, bez obzira na kapacitet. Amperaža baterije? Coolfire Z80 ima deklarisanu max. struju pražnjenja od 28.5A, što se ostvaruje kada se koristi max snaga uredjaja od 80W i pri tome koristi grejač minimalnog otpora koji uredjaj podržava, a to je 0.1 ohm. To je teorija i ne znači da moraš imati bateriju od 30A. Zenith II atomizer koristi zamenske glave koje mogu biti minimalnog otpora 0.3 ohm. Sa takvim glavama i max snagom 80W, struja pražnjenja je tek nešto iznad 16A. Preporučena snaga za Z coil otpora 0.3 ohm je do 40W i u tom slučaju struja pražnjenja iznosi 11.55A. Znači baterije od 20A i više su poželjne za tvoj komplet, da ne razmišljaš nikada o bezbednosti. Ako za Zenith II koristiš isključivo MTL grejače, dovoljna je baterija sa kontinualnom strujom pražnjenja od 10A, mada je svakako moja preporuka da se nikada ne biraju baterije ispod 20A, jer verovatno ćeš doći u situaciju da u budućnosti nadogradjuješ i menjaš opremu. Na sledećem linku imaš kalkulator u koji možeš ubacivati različite vrednosti otpora grejača i snage uredjaja koje tebi odgovaraju, kako bi shvatio problematiku i potrebne parametre baterije. http://www.steam-engine.org/ohm Preko privatne poruke pustiću ti gde se mogu nabaviti baterije povoljnije u odnosu na prodavnice gde si gledao, a prikazane su pri tom i tačne specifikacije baterija. |
Zahvalili : |
23-07-2023, 13:14 | #3 |
Aktivan član
@BoT_SD Hvala na odgovoru!!!
Imam još jedno pitanje, ako nije problem Naime, na sajtu jednog od prodavaca piše:
S druge strane, na Innokin sajtu kao ni na nekim drugim "review" stanicama nisam video da takvu informaciju spominju... Da li je ta preporuka tačna? |
23-07-2023, 16:02 | #4 |
Veteran
Registrovan: Jan 2016
Pohvala: 2,112
Pohvaljen: 2,678
Nivo reputacije: 393 |
Sve sta prodavci i prodavnice pisu nije uvek tacno.Sve zavisi od moda u kome punis baterije. Verujem da postoje punjaci baterija koji su losi da smanjuju zivot trajanje baterija.
|
23-07-2023, 16:16 | #5 |
Moder
Registrovan: Dec 2013
Pohvala: 1,545
Pohvaljen: 2,265
Nivo reputacije: 455 |
@BoT_SD u glavnom se slazem osim dela navodjenja struje praznjenja koja je u konkretnom slucaju struja potrosnje na samom grejacu ne na bateriji..
Primer koji si dao: Zenith II atomizer koristi zamenske glave koje mogu biti minimalnog otpora 0.3 ohm. Sa takvim glavama i max snagom 80W, struja pražnjenja ide i do 28A ( pod uslovom da mod podrzava rad na min naponu baterije od 3,1V) @Fika uvek je dobronameran savet puniti bateriju na eksternom punjacu ukoliko si u mogucnosti..da , postoji chip za punjenje skoro u svakom modu ali to je samo jedan chip bez adekvatnog hladjenja dok punjaci baterija su predvidjeni upravo za to, da pune baterije... |
Droper narkoman.
Skraceno doper. |
|
23-07-2023, 17:12 | #6 |
Aktivan član
Inače, trenutno imam Kroma Z i nisam siguran ali mislim da baterija dosta duže "drži" (sporije se prazni) kada se puni preko desktop kompa nego preko adaptera za mobilni.
- Kada se puni preko adaptera (punjača) za telefon - mnogo brže se napuni, ali se zato baš usija, bude vrelo (što verujem smanjuje životni vek baterije kao i kapacitet, a verovatno je i opasno) i utisak je da se baterija brže prazni. - Kada se puni preko desktop računara (jednostavnim povezivanjem kabla na USB port) - mnogo duže se puni ali nema pregrejavanja + utisak je da se baterija sporije prazni. A možda sam se "istripovao" |
24-07-2023, 04:04 | #7 |
Iskusan član
Registrovan: Sep 2018
Pohvala: 91
Pohvaljen: 297
Nivo reputacije: 66 |
Generalno je ok do npr 40 vati na 0.3 oma sve "klasicne" baterije tipa Samsung 30Q, Sony VTC6, LG HG2 koje su 3k mah i koje su kod nas cesto dostupne na regulisanim modovima sa jednom baterijom. Nikada nece biti iskoriscenost od 3k mah jer je na vecini modova prekid dotoka struje na oko 3.2 volta, tako da ce ti biti oko 2600-2800 mah iskoriscenosti.
Ako ces mod koristiti za mtl, znaci da ce da ti vuce tipa 4-6 ampera ok je i LG MJ1. One su pre bile povoljnije i meni su se dobro pokazale. Za mehaniku i grejace tipa 0.1 om Sony VTC5a i jos par kojih sada ne mogu da se setim. U medjuvremenu osim klasicnih imena marki koje ces moci lako da prepoznas generalno su postale cenjene i molicel. Kakva je njihova dostupnost kod nas, ne bih znao. Sto se tice punjenja sa adapterom i sa kompa, gledaj da ga punis sa kompa. Bolje je da ga punis sa kompa preko usb-a. Slabija je struja, sigurnije je. Ko zna kakva je elektronika na tom modu, pogotovo na delu koji regulise punjenje. Boze zdravlja da se ponovis sa nekim pristojnim eksternim punjacem. Izmedju ostalog imam i XSTAR VC2 koji je bio jako jeftin (10-15 USD). Godinama mi je utaknut u kompjuter 24 sata, radi jako lepo i uvek su neke baterije utaknute u njega. Ima i jeftinijih, ali sa njima nemam licnog iskustva. |
12-09-2024, 12:21 | #8 |
Nov član
Registrovan: Aug 2024
Pohvala: 20
Pohvaljen: 4
Nivo reputacije: 1 |
U Coolfire Z80 koristim 2 baterije: LG HG2 i Sony VTC6, obe po 3000 mAh.
Koristim daleko van te maksimalne struje za koju su namenjeni (daleko ispod 20A i 30A), jer grejac 0.8 ohm grejem na 17.5W ali na F0 rezimu. Puff traje prosecno od 1.5-2.5 sekunde. Za sada imam utisak da je VTC6 nesto dugotrajnija, tj da bolje drzi kapacitet ili da bolje drzi kapacitet u rezimu kako je koristim. Primera radi: VTC6 traje ceo dan, i na 500-600 puff-ova ostane nesto preko 20%, a HG2 udje duboko u zonu ispod 20%. Za sada bih dao blagu prednost VTC6 (prema mojoj upotrebi od oko mesec dana, obe kupljene u isto vreme), ali je jos uvek u fazi testiranja pa uzmite sa rezervom ovo zapazanje. |
13-09-2024, 12:22 | #9 |
Moderator
Registrovan: Mar 2018
Godine: 46
Pohvala: 2,304
Pohvaljen: 1,923
Nivo reputacije: 430 |
Sony VTC 6 LG HG 2
–Sony brže ' proradi ', malo je bolji u početku. –LG je konstantan i nešto duže traje (vremenski/godine…) Sent from tvOS |
Pošalji link |
Alati za teme | |
Način prikaza | |
|
|